19 března 2017

KNIHA: Martha Stoutová - Sociopat odvedle





Knihu je možné objedna na stránkách Dům Harfa. 


„O sociopatech jsme zvyklí přemýšlet jako o násilnících, ale v Sociopatovi odvedle nám Martha Stoutová, psycholožka z Harvardu, odhaluje, že šokující čtyři procenta běžné populace – tedy jeden člověk z pětadvaceti – má nerozpoznanou duševní poruchou, jejíž hlavní symptom je absence svědomí. Jsou to lidé, kteří vůbec nedokážou cítit stud, vinu nebo výčitky. Jeden z pětadvaceti lidí je tedy skrytý sociopat. Můžou to být vaši kolegové, sousedi i rodina. A dokážou doslova cokoli, aniž pocítí jakoukoli vinu.“

Na stránkách knihy Sociopat odvedle se dozvíte, že váš exmanžel nebyl jen nepochopená duše, nýbrž sociopat. A váš šéf, tělocvikář nebo kolegyně?

Ti možná také. Sociopaty si obvykle představujeme jako sadistické zločince. Autorka této knihy, harvardská psycholožka Martha Stoutová, ale prozradí, že touto duševní poruchou, která často zůstává neodhalená a jejímž hlavním příznakem je absence svědomí, trpí neuvěřitelná čtyři procenta populace – tedy jeden člověk z pětadvaceti. Dotyční nedokážou prožívat stud, vinu ani výčit‑ ky svědomí. Jeden z pětadvaceti obyčejných Američanů je tedy v skrytu duše sociopat. Mohou mezi nimi být vaši kolegové či sousedé, a dokonce ti nejbližší. A jsou bez výčitek schopni čehokoliv.

Jak je poznat? Jedním z jejich hlavních rysů je jakási aura či charisma, díky němuž oplývají mimořádným kouzlem osobnosti a jsou zajímavější než ostatní. Jsou spontánnější, vášnivější, komplikovanější, ba dokonce víc sexy než jiní lidé, takže jsou těžko odhalitelní a snadno nás omámí. Jsou jiní zejména proto, že nejsou schopni milovat. Záhy se naučí cit navenek předstírat, ale ve skutečnosti je jim utrpení druhých naprosto lhostejné. Žijí proto, aby ovládali, a vzrušuje je vítězství.

Každý z nás už v životě určitě nějakého sociopata poznal. Při čtení Sociopata odvedle – a v tom tkví naléhavost téhle knihy – přijde okamžik, kdy si náhle uvědomíte, že někdo, koho znáte, pro koho jste pracovali, s kým jste chodili nebo koho jste volili, je sociopat. Jak ale s tímhle zjištěním naložit? Autorka nás učí pochybovat o autoritách, nevěřit lichotkám a dávat si pozor na ty, kdo se snaží budit soucit. Vábí‑li vás sociopat, píše, hlavně na jeho hru nepřistupujte.

Tento boj svádějí bezohlední proti zbytku lidstva. A kniha Marthy Stoutové vám ukáže, jak zloduchy z řad vašich bližních odhalit a porazit. 

Poznámka NA SEVERU

A nezapomeňte na předchozí vydání českého překladu knihy o psychopatech od Roberta Harea Bez Svědomí 

 

Žádné komentáře: