28 května 2009

Ochlazování planety


NASA si vyžádala nové studie zaměřené na současné solární minimum – problém který agentura shrnula následovně:


Příčiny – solární aktivita


· Nejnižší vytrvalý sluneční rádiový tok (flux) [tzv. F 10.7 index měří sluneční rádiový tok na vlnové délce 10.7 cm a je velmi dobrým ukazatelem celkové sluneční aktivity] od počátku měření v roce 1947

· Globální tlak slunečního větru nejnižší od začátku vesmírného věku

· Nezvykle vysoký úhel sklonu solárního dvojpólu během současného slunečního minima

· Absence klasického tzv. quiescent equatorial streamer belt

· Téměř rekordní vysoká úroveň vesmírného záření



© Jimmy Raeder/UNH


Počítačový model průtoku slunečního větru kolem zemského magnetického pole z 3. června 2007. Barvy představují hustotu slunečního větru, červená značí vysokou hustotu, modrá nízkou. Černé čáry opisují vnější hranice zemského magnetického pole. Všimněte si vrstvy relativně husté hmoty pod špičkami bílých šipek, jedná se o sluneční vítr, který trhlinou vstupuje do zemského magnetického pole.




Důsledky


· Kromě r. 1934 měl r. 2008 nejvyšší počet případů 3. hodinových period s Kp=0 než kterýkoli rok od vzniku indexu v r. 1932

· V důsledku chladu došlo ke smrštění ionosféry a vrchní atmosféry


Pozoruhodně vytrvalá opakující se geomagnetická aktivita


Docela pozoruhodné, že? Všimli jste si, že sluneční nečinnost se většinou shoduje s téměř rekordně vysokými úrovněmi vesmírného žáření?


Sluneční (ne)aktivita nás vede zpět k tématu globálního neoteplování.


Podle nové studie by ‚globální oteplování‘ mohlo zmizet na celá desetiletí:


Zemské klima nadále mate vědce. Teplota po 30. letech postupného oteplování přestala od r. 2001 stoupat a to navzdory rostoucím koncentracím skleníkových plynů a teplotnímu přebytku, který měl vést k růstu globální teploty.


„Něco podobného jsme neviděli od 50. let 20. st.“ řekl Kyle Swanson z University of Wisconsin-Milwaukee. „Případy ochlazení měli od té doby vždy jasné příčiny, např. erupce nebo rozsáhlé La Ninas. Současné ochlazování žádnou nemá.“


Páni! Takže Země je nyní v období ochlazování a nikdo neví proč?


Další zpráva od jedné výzkumné společnosti odhaduje, že období příštích dvanácti let bude podstatně chladnější než předchozích několik desetiletí.


Alespoň 14 meteorologických stanic v Albertě, Kanadě naměřilo během měsíce března rekordně nízké teploty. Například jeden den naměřilo Edmontonské mezinárodní letiště noční teplotu - 41.5, což drtivě překonalo předchozí březnový rekord – 29.4 naměřený v roce 1975.


Teplota po celém světě během posledních alespoň pěti nebo šesti let klesá. Podívejte se na černou trendovou čáru na diagramu, zde na tomto odkazu, který je od muže zodpovědného za světovou síť meteorologických satelitů patřící NASA.


Navíc během posledních několika měsíců dvě studie ukázaly (jedna pochází z Leibnizova institutu oceánologie a Max Planckova meteorologického institutu v Německu a další od University of Wisconsin), že během příštích 10 nebo 20 let, a možná i déle, dojde ke zpomalení, nebo dokonce obratu, v oteplování.



Související články:


Změna klimatu je mrazivá jistota


Odhaleno: Led v Antarktidě se nezmenšuje ale roste...


Slabý sluneční cyklus fascinuje vědce




Zdroj: Connecting the Dots: Come join the New World Order! Pull some strings for Israel! But ignore those lights in the sky!

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Koukal jsem do historie teplot v Edmontonu a 8.3.2003 tam bylo -42. 19.3.2002 tam bylo -36, letos ten rekord byl 10.3.