05 února 2017

Divoké počasí ve Španělsku zdevastovalo salátové plodiny a vedlo k přidělům zeleniny v britských supermarketech


Charlie Moore 
Daily Mail





Vykukujíc ven z na kámen ztvrdlé sněhem pokryté země, tato španělská zelenina se už nedostane do regálů našich supermarketů.


Obchody byly nuceny začít dávkovat zeleninu poté, co sníh a bouře ve Středomoří způsobily jejich nedostatek, který bude trvat až do dubna.

Ohromující fotografie z Murcia v jižním Španělsku zachycují rozsah problému, zatímco celé pole brokolice a salátu leží zasněžené.


Obchody prodávají zeleninu na příděl, poté co sníh a bouře ve Středomoří zničily plodiny, což vyvolalo nedostatek, který bude trvat až do dubna


 
Na snímku: zasněžený traktor u Caravaca de la Cruz v Murcia, Španělsko

Španělsko během zimy v běžném roce dodává  více než 50 procent evropské zeleniny, kdy za měsíc dodá více než 100 000 tun hlávkového salátu, rajčat, okurek, papriky a mezi 50 000 a 100 000 tunami další zeleniny, včetně květáku a brokolice.

Ale tento rok, díky vydatnému dešti v polovině prosince, který zničil polovinu úrody salátu v Murcii, a prvnímu sněhu od roku 1980, se celá situace ještě zhoršila.

Anthony Gardiner ze společnosti G, dodavatel čerstvých potraviny, řekl: ,Celá jižní Evropa byla tvrdě zasažena a je téměř nemožné uskutečnit dodávky v řadě oblastí, jako u salátu, ovoce a zeleniny

Regály v supermarketech jsou prázdné poté, co nakupující spěchali, aby se zásobili zeleninou.

Ceny raketově vystoupaly, cukety, které normálně stojí 45 pencí
[14 kč, pozn. překl.], se prodávají za £1.90 [59 kč] a saláty, normálně za 40 pencí [12 ], stojí £1.17 [36].

Prodejny Morrisons zavedly v každé ze svých 492 prodejen limit tři kusy brokolice a dva ledové saláty na zákazníka, a Tesco omezilo zákazníky na nákup tří salátů.

Krize má vliv nejen na supermarkety, protože internetové obchody velkých prodejců potravin omezují dodávky tím, že udávají velké množství populární zeleniny jako nedostupné.

A zahradní řetězec Wyevale využívá krize tím, že nákoupil více ,pěstujte své vlastníʼ semena zeleniny a rostliny, aby se rodiny mohly stát soběstačnějšími.

Na obchodním portálu Gumtree, jeden nadějný podnikatel prodává krabici ledového salátu za neuvěřitelných £50
[1565].

Prodávající pod jménem ,Daveʼ z Acocks Green v Birminghamu naléhá na nakupující, aby vyzráli nad ,národním nedostatkemʼ a rychle koupili jeho čerstvou zeleninu.

Nabízí krabici 12 kusů ,čerstvě natrhanéhoʼ salátu, který by normálně stál £5
[156] za £50 [1565], nebo-li £4.16  [130] za kus.

Brokolice, obvykle kolem £1
[31 kč] za kilogram, se
na londýnském trhu prodávala za £5 [155] za kg, a cukety se prodávaly za přemrštěných £6 [186 kč] za kilogram. 



Nedostatek zeleniny začal s lilkem a cuketami, a nyní zahrnuje další zeleninu, salát a potenciálně i citrusy.

Spotřebitelé nyní mohou očekávat nedostatek ledového salátu, mladého špenátu, míchaného salátu, rokety seté, lociky seté, květáku, brokolice, papriky, okurek, rajčat, citronů a pomerančů.

Hlavní hráči na trhu říkají, že výpadky v zásobování a výsledné vysoké ceny, by mohly u některých produktů trvat až do dubna.

Mluvčí prodejen Morrisons řekl: ,Vzhledem k tomu, že španělská úroda byla letos velmi špatná, máme jen tak tak zajištěné dodávky pro naše zákazníky.

,Chceme zabránit, aby místní podnikatelé, restauratéři, přicházeli a nakupovali spoustu zásob. Je důležité, aby existovala dobrá dostupnost pro naše zákazníky.ʼ

Oznámení v některých obchodech Tesco znělo: ,Vzhledem k trvajícím problémům s počasím ve Španělsku je nedostatek ledového salátu.

,Abychom zajistili dostupnost pro všechny naše zákazníky, omezujeme počet zakoupených položek na 3 na zákazníka. Omlouváme se za případné nepříjemnosti.ʼ

Prohlášení Tesco: ,Vzhledem k nepříznivému počasí ve Španělsku, máme v současné době problémy se zásobováním, ale pracujeme s našimi dodavateli, aby problém byl co nejrychleji vyřešen.ʼ

A obchody Sainsbury’s, které zatím nepřistoupily na přídělový systém, uvedly: ,Chladné počasí ovlivnilo úrodu, ale pracujeme s našimi dodavateli, abychom udrželi dodávky pro naše zákazníky.ʼ


Hluboký sníh ve Španělsku výrazně omezil dodávky brokolice. Na snímku: pole v Ronda




Zdroj článku: Freakweather in Spain leaves devastated salad crops and leads to rationing ofvegetables in UK supermarkets



Komentář NA SEVERU

NOAA - Národní úřad pro oceán a atmosféru - v r. 1974 prohlásil, že je třeba se připravit na globální ochlazení, které vyhladoví svět, a kdy místo toho išlo velké solární maximum, což se stane jednou za 3000 let, a oddálilo to, co se na konci 70. let považovalo za začátek nové malé doby ledové. Nyní je zpátky, ochlazení začalo, zelenina je v Evropě díky zimě na příděl, teploty na Novém Zélandu klesly o 1C a mrazivý smog pohltil Evropu. Zdroj




--------------------




Žádné komentáře: