23 května 2008

Rostoucí ceny ropy

Cena ropy neustále stoupá.

Ropa: Barel za 135 USD. Předpovědi odborníků jsou černé

New York –

Cena ropy od středy vylétla o čtyři dolary a překonala tak další magickou hranici 135 USD za barel.

Její cena se na newyorské burze zastavila na 135,04 dolarech. Před rokem přitom byla ropa o téměř 40 dolarů levnější. Informoval o tom server BBC.

Rychlý skok ceny je při tom způsoben hlavně nižší těžbou, než jakou předpovídali odborníci. Svou úlohu však sehrál i stále oslabující americký dolar.

Odborníci: Těžba bude klesat, vzestup cen nelze předpovídat

Varování před dalším růstem cen ropy vydala Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Podle ní bude vývoj těžby ropy jiný, než odborníci dosud předpovídali. Oficiální výsledky průzkumu 400 největších ropných polí agentura však zveřejní až v listopadu.

Již teď je ale podle deníku Wall Street Journal z průběžných výsledků jisté, že těžba nebude mírně stoupat, ale naopak spíše klesat. V lepším případě pak stagnovat.

Každopádně ale nebude schopna uspokojit poptávku, která prudce roste. Ceny tak budou nadále skokově růst.

"Nikdo není schopen předpovědět, kam až bude cena stoupat," komentoval pro BBC situaci Tatsuo Kageyama z Kanetsu Zaset Management v Tokiu.


Odůvodnění, že jde o krizi zásob ropy, není tou správnou odpovědí na vysoké ceny ropy. Žádný nedostatek ropy není. Proč tedy stoupají ceny? Problém je v neregulovaných komoditních trzích, chamtivosti, a ještě něčem jiném.

„Myslím že je velmi důležité si uvědomit, že světový růst spotřeby ropy není tak silný.“ David Kelly, vrchní marketingový stratég, J. P. Morgan Funds, The Washington Post, May 4, 2008

„...Je tu dostatek důkazů, že vysoký počet spekulací na současném trhu zásadně zvýšil ceny [ropy]” U.S. Senate Staff Report, The Role of Market Speculation in Rising Oil and Gas Prices (Vliv tržních spekulací na rostoucí ceny ropy a zemního plynu), 27. červen, 2006

Na konci dubna pořádala American Association of Petroleum Geologists (Americká společnost ropných geologů) každoroční banket v Dallasu, který je pouze pro „velká zvířata“ energetického průmyslu. Během tohoto setkání se vlivní a informovaní ředitelé shodli, že ceny ropy by měly začít klesat. S ohledem na postavení těchto lidí, kteří se shodli že ceny půjdou dolů, nikde není psáno, že se tak stane.

Jejich předpovědi mají své opodstatnění. Několik dní před jejich večeří oznámila investiční banka Lehman Brothers (LEH), že současný cenový nárůst ceny ropy rychle skončí. Michael Waldron, vrchní ropný stratég u té samé banky, byl citován v britském Daily Telegraph z 24 dubna: „[Zásoby ropy] rostou rychleji než růst poptávky.“ Waldron dále dodal, že „Zásoby stoupají od začátku roku. Saudské ropné pole Khursaniya bylo právě otevřeno, s produkcí 500 000 barelů za den, a nová ropné pole Khurais zahájí příští rok produkci a dodá další 1.2 miliony barelů za den.“

Během Bushovy návtěvy Saúdské Arábie, nebylo nikde nic zmíněno o otevírání nových ropných polí. Zprávy pouze informovaly, že Bush žádal o víc ropy a Saudi mu řekli že jí je dostatek.

Už se cítíte zmanipulováni?

Žádné fronty u pump

Měsíc před vydáním zprávy od Energy Information Agency (EIA), která vyšla 7 května, se zásoby ropy v USA vyšplhaly na 11 milionů barelů. Od 1. ledna stouply zásoby o 33 milionů barelů. Ve stejnou dobu hlásil MasterCard (MA), že poptávka po benzínu klesla o 5.8%, zatímco americká vláda naznačovala, že spotřeba benzínu klesla okolo 6%.

Rafinérie v USA snižily využití své kapacity na 85%. Před rokem byla kapacita využita z 89%, a to v sezóně, kdy se produkce normálně pohybuje okolo 95%. I přes sníženou kapacitu rafinérií EIA uvedla, že USA. se podařilo přidat do zásob dalších 800 000 barelů benzínu. American Petroleum Institute (Americký ropný institut) uvádí nárůst o 1.4 milionů barelů. Pointou je, že žádná z těchto organizací nepolemizuje s nárůstem zábob benzínu v USA., jde jenom o to o kolik.

EIA před několika dny vydala Short Term Energy Outlook report (měsíční zprávu o krátkodobém energetickém výhledu), ve které došla k závěru, že se v USA během roku 2008 očekává pokles poptávky po ropě o 190 000 barelů za den. Spotřeba Číny vzroste podle odhadů o pouhých 400 000 barelů za den, což je stěží ten prudký nárůst spotřeby, ze kterého je Čína v médiích obviňována. Minulý rok Čína importovala 3.2 milionů barelů za den, a její odhadovaná spotřeba činila celkem 7 milionů barelů za den. V porovnání, USA spotřebuje kolem 20.7 milionů barelů za den.

Zpráva z 8 května od Oil Movements, což je britská společnost, která sleduje pohyb ropných dodávek po celém světě, dokazuje že množství tranzitní ropy na moři je vysoké. Téměř v každé kategorii je výše dodávek vyšší než v minulém roce.

Jak tedy vysvětlíme zprávu od Reuters ze 6 května, že Goldman Sachs ohlásil, že cena ropy může během příštích 6 až 24 měsíců vyšplhat až na $200 za barel? S tímto odhadem nesouhlasil téměř žádný ropný analytik, přesto během příštích dvou dnů bylo $200 za barel ropy hlavní zprávou. Arjun Murti, energetický stratég u Goldman Sachs, svaloval vinu na velmi naléhavou poptávku z Číny a Středního východu, spolu s jeho přesvědčením, že Střední východ se blíží k maximu produkce ropy.

Murtiho předpověď není podporována krátkodobým energitickým výhledem od EIA, ani zprávou od Lehman Brothers, která vyšla 10 dní předtím. A pokud jde o Střední východ, kterému má docházet ropa, zvažte následující věc.

Bloomberg vydal 2 května zprávu, že Irán opět skladuje ropu na tankerech v Perském zálivu, protože na pevnině nemá místo v cisternách, ve kterých ropa čeká na kupce. Saúdská Arábie dále zvýšila slevu na surovou kyselou ropu Arabian Heavy na $7.45. To nezní jako by měli opravdový problém s tímto druhem ropy.

Zprávy v médiích, během posledních pěti let, předpovídají blížící se energetickou apokalypsu. Ale tyto zprávy neodhalují své zdroje – které většinou pocházejí od jednotlivců, kteří jsou úzce spojeni s trhem termínovaných komodit.

Například, Goldman Sach byl jedním z partnerů, kteří založili online komoditní burzu, Mezikontinentální burza (Intercontinental Exchange - ICE). ICE se stala terčem pozornosti nedávného vyšetřování Kongresu (v Senate Permanent Subcommittee on Investigations' z 27 června, 2006, Staff Report a v House Committee on Energy & Commerce během minulého prosince). Tato vyšetřování se zaměřila na neregulované obchodování s energetickými termínovanými obchody. Obě došly k závěru, že prudký nárůst cen energií do závratných výšek, je způsoben přílivem obchodů ve výši miliard dolarů, v oblasti termínovaných obchodů s ropou a zemním plynem, které probíhají na ICE – ICE není regulována dozorčím úřadem USA pro komoditní termínovaný obchod (Commodities Futures Trading Commission).

Jak jasně dokazuje citace na začátku, americký Senát ve své zprávě z roku 2006 vyzdvihl, že rezervy ropy (nezahrnující strategickou ropnou rezervu - Strategic Petroleum Reserve) jsou nejvyšší během posledních 20 let. Proto neexistuje jakýkoliv nedostatek ropy. To také potrdil článek, který vyšel v Reuters 10 ledna 2007, ve kterém byl citován Tony Nunan, risk manažer u Mitsubishi: Je tu problém s krátkodobou nadměrnou zásobou [ropy].” Ano, problém s nadměrnou zásobou na podzim roku 2006.

To není zrovna to co denně slyšíme. Místo toho jsme bombardováni zprávami a analýzami, které ospravedlňují vysoké ceny ropy. „Teroristický příplatek“ na každý barel ropy, rostoucí spotřeba v Číně a Indii, problémy v Nigérii, vybuchující irácké ropovody, další válka na Středním východě, varování o ropném vrcholu, „rychle rostoucí poptávka“ benzínu v USA, slabý dolar, atd.

Přesto je v sázce mnoho. Cena ropy má vliv na ceny potravin. Brzo dojde na to, že se rodiny budou muset rozhodnout, zda svou výplatu utratí za jídlo, nebo zaplatí nájem a dluhy.

A dále, je to jen chamtivost, nebo je tu další faktor, který motivuje mocné, aby hromadily zásoby ropy, budovali trezory se semeny a další nenahraditelné přírodní zdroje? Jsou ochotní riskovat vzpouru naštvaných, hladových daňových poplatníků, nebo si myslí že např. americké obyvatelstvo je již pod úplnou kontrolou? Proč je vůbec taková úroveň kontroly třeba? Může to mít něco společného s blížící se vesmírnou katastrofou, o které elity moc dobře vědí?


Zdroj: The Reason for High Oil Prices

Žádné komentáře: