20 září 2010

Pro Evropu se předpokládá nejhorší zima za posledních 1000 let

eWorldPost




© eWorldPost


Jestliže jsme doufali v teplou zimu, potom z varování polských meteorologů naskakuje husí kůže. Jsou přesvědčeni, že tato zima bude nejchladnější za posledních 1000 let.

Na přelomu 2010-2011 můžeme mrznout více než kdy jindy.

To vše díky změně v oceánském toku Golfském proudu, který na Zemi udržuje klimatickou rovnováhu. Brzy teplé vody přepravované Golfským proudem přestanou bojovat proti studenému vzduchu ze Severního ledového oceánu. Jak tvrdí odborníci, první náznaky že se tak děje, jsou již patrné na Skandinávském poloostrově.

Golfský proud nebo tok z Golfského zálivu pracuje jako 'radiátor' pro severní část Evropy a jeho zmizení, nebo jeho pouhé oslabení, může mít za následek novou dobu ledovou.

Podobná katastrofa by mohla být urychlena výbuchem ropné plošiny v Golfském zálivu, právě v místě kde se Golfský proud tvoří. Došlo zde k úniku přes 700 tisíc tun ropy, která byla vypouštěna do oceánu. Situace se může dramaticky změnit. Část ropy se přenesla z Karibského moře do Atlantského oceánu, čímž snížila rychlost Golského proudu, který přepravuje méně teplou vodu.



Zdroj: eWorldPost


Žádné komentáře: