27 března 2018

SOTT Proměny Země - únor 2018: extrémní počasí, planetární změny, bolidy



[české titulky v nastavení přehrávače]

Jak postupuje sluneční minimum, teploty pod bodem mrazu a sněžení nadále překonávaly únorové rekordy. Kanada a USA zažily další polární úder z nyní rozštěpeného „polárního víru“, který v Kanadě stlačil pocitovou teplotu na -62 °C a pokryl většinu severní, střední a východní části USA hlubokým sněhem. Studený  úder také pronikl do Evropy a částí Asie. Tato ,bestie z východuʻ přinesla silné sněžení do velké části Evropy, kdy v některých částech bylo chladněji než v Arktidě!

Čína byla zasažena silným sněžením, které narušilo dopravu a lety, zatímco Japonsko mělo jednu z nejhorších zim za posledních několik desetiletí. Sníh také zasypal neobvyklá místa, jako Spojené arabské emiráty a Maroko.

Silný déšť způsobil ničivé povodně v Indonésii, na Novém Zélandu, na Kypru a smrtelné sesuvy půdy v Jižní Americe, zatímco sedmdesát řek se vylilo z koryt v oblasti od Velkých jezer až po Texas. Rekordně veliké krupobití padalo v Argentině, zatímco Kalifornie a Saúdská Arábie byly bičovány krupobitím, které způsobilo škody a narušilo provoz na několik hodin.

Ohnivý kruh pokračoval ve zvýšené aktivitě, sopky a bahenní sopky, které byly po celá desetiletí nečinné, se s vervou probouzely, což donutilo úřady k vyhlášení evakuací a omezení letů tisíců cestujících. Tchaj-wan, Papua-Nová Guinea a Mexiko byly také minulý měsíc zasaženy velkými zemětřeseními s tím, jak se blíží perioda maximálního dopadu kosmického záření.
Suché přílivy se celosvětově stávají stále častějším jevem, zatímco hromadné úhyny ryb a uvíznutí zvířat na plážích jsou nadále záhadou pro vědce.

Jasné bolidy se tento měsíc znovu představily ve velkém, zatímco zprávy o nevysvětlitelných hlasitých „explozích“ nadále přibývají po celém světě.


Žádné komentáře: