04 června 2008

Velký naftový podvod

Je tu další článek o podvodech na finančních trzích a rostoucích cenách ropy. Český překlad článku byl převzat ze Zvědavce, originál vyšel na stránkách Information Clearing House.

Velký naftový podvod - Co všechno o tom FED věděl?

Mike Whitney

Komise CFTS (The Commodity Futures and Trading Commission) vyšetřuje, zda za vysokou cenou nafty na světových trzích nejsou manipulace a podvody při obchodování s tzv. future (sázka na budoucí ceny). Když už se v tom budou hrabat, mohou rovnou přibrat trhy s obilninami, rýží a kukuřicí. Celá ta věc je podvod upečený investičními bankami a hedge fondy, které se snaží zalátat mnohamiliardovou díru způsobenou hypotéční krizi, kterou vytvořili, když překonvertovali mizerně zajištěné hypotéky do cenných papírů. Vybuchlo jim to přímo do ksichtu loni v srpnu a způsobilo volání o pomoc FEDu. Miliardy, které teď od FEDu dostávají, rozdělují do komodit, které dále destabilizují světovou ekonomiku, tlačí ceny za benzín nahoru a spouštějí hladové nepokoje po celé planetě.


Měsíce je nám tvrzeno, že vysoké ceny benzínu jsou způsobeny tím, že jsme dosáhli vrcholu v těžbě, válkou v Iráku, útoky na ropná pole v Nigérii, odborářskými problémy v Norsku a (samozřejmě ten nejoblíbenější argument) růstem spotřeby v Číně. Je to hloupost. Stejně, jako je hloupost předpověď Goldmana Sachse, že cena se vyšplhá na 200 dolarů za barel. Jestli má cena za naftu vyběhnout tak vysoko, jak je možné, že G-Sax udržuje neutrální hodnocení některých svých naftových akcií, jako například Exxon Mobile? Mohlo by být, že vědí, že nafta je jen další mega-bublinou, jako byl trh s realitami, korporační obligace a akcie dot.com, a že cena spadne jakmile velcí hráči popadnou padáky a vyskočí?

Tři věci tlačí cenu nafty nahoru: klesající dolar, spekulace a nákup future akcií formou marginální platby.

Dolar se potápí, protože finanční politika Rezervní banky udržuje téměř deset posledních let úrokovou míru pod hranici inflace. A také díky 700 miliardovému deficitu a tomu, že státní dluh se zvětšil z 5,8 bilionu dolarů, když Bush přišel k moci, na současných 9 bilionů. Je zázrak, že dosud nezkolaboval.

Podlé článku ve Wall Street Journal z ledna „kdyby dolar zůstal od roku 2001 stejně pevný jako zlato, platili bychom dnes za barel 30 dolarů a ne 99. (To bylo v lednu, dnes už 126.) Pokles kupní síly dolaru ukazuje, že americká měnová politika tiskne příliš mnoho dolaru.“

Cena za naftu se zvýšila od roku 2001 více jak čtyřnásobně, z původních 30 na dnešních 126 dolarů, ANIŽ BY DOŠLO K PŘERUŠENÍ TĚŽBY. Nafty je dostatek, tvrdit, že je ji málo, je lež.

A co se týče koupě formou marginální platby, podívejte se, co o tom píše William Engdahl:

„Podle konzervativních odhadů nejméně 60 procent z dnešní ceny 128 dolarů za barel přichází z neregulovaných trhů futures, kde spekulují hedge fondy, banky a finanční skupiny. Tito hráči využívají londýnskou burzu ICE Futures, newyorskou burzu NYMEX Futures, nekontrolovatelné mezibankovní obchody a obchody z-ruky-do-ruky, aby se vyhnuly vyšetřování burzovních komisí. Americká pravidla definována vládní komisi pro komoditní futures (CFTC) předepisují, že při koupi je nutno zaplatit pouze 6 procent z ceny kontraktu. Při dnešních cenách 128 dolarů za barel nám vychází, že tito hráči platí pouze 8 dolarů za barel. Zbývajících 120 dolarů si půjčují. Tento extrémní poměr 1:16 pomáhá tlačit cenu nahoru do nereálných výšek a vyrovnává ztráty bank způsobené hypoteční krizi a dalšími katastrofami na účet celkové populace.

Jinými slovy investiční banky a jejich obchodní partneři z hedge fondů mohou hrát se systémem hru, při které platí za barel osm dolarů. To není špatné, že ne?

Bylo by možné se domnívat, že sázení na budoucí ceny nafty je pro potápějící se banky postižené těžkými ztrátami ze zkrachovalých bilionových obchodů s hypotečními úvěry velmi lákavé?

A pokud banky a hedge fondy tuto hru nehrají, odkud přicházejí peníze? Vytvořil jsem tabulky a grafy, ze kterých vyplývá, že téměř dvě třetiny zisků velkých investičních bank přicházejí z převodu komerčních a osobních hypoték na akcie. Ten trh je mrtev. Kromě toho nejde ani o půjčky, které selhaly nebo o ztráty z hypoteční krize, které je nutno jednorázově odepsat. Bankám vyschly příjmy. Jak tedy naplní měšce? Buď jsou až po krk v přehazování úrokových měr nebo obchodují s deriváty nebo sázejí na burzách s future. Vyberete si.

Ještě je tady, samozřejmě, jedna možnost. Ale pokud by se ukázalo, že je pravdivá, vrhlo by to pochybnosti na legitimitu celého finančního systému. De facto by to potvrdilo, že systém je zkorumpován našimi přáteli z bankovního politbyra – Federální rezervní banky od nejnižších až po nejvyšší účastníky. Vypadalo by to takhle:

Co když investiční banky obchodují se svými bezcennými hypotečními fondy a obligacemi přímo na aukcích Federální rezervní banky a používají peníze z těchto obchodů (400 miliard dolarů) k umělému vyhnání cen surovin jako rýže, kukuřice, obilnin a nafty?

Mohlo by to být? Mohla by Federální banka zavřít obě oči a předstírat, že to nevidí, aby pomohla svým bankovním kamarádům dostat se z louže tím, že vyženou ceny těchto komodit do nesmyslných výšek?

Pokud ano (a obávám se, že je to tak), tak to udělalo víc škod než užitku. Jak napsali včera v Associated Press:

„Ve čtvrtek oznámila Federální rezervní banka, že poskytne sadu čerstvých úvěrových balíčků krátkodobých půjček hotových peněz, aby pomohla těžce zkoušeným bankám v jejich snaze rozhýbat přetažený trh s kredity. Podle FEDu uspořádají v červnu tři aukce, na každé bude k dispozici 75 miliard hotových peněz pro krátkodobé půjčky. Banky mohou žádat o podíl na těchto fondech. Jde o čerstvou snahu FEDu v rámci programu, který začal už v prosinci minulého roku, zaměřeného na pomoc bankám, aby tyto mohly dále poskytovat půjčky svým zákazníkům.“

Dalších 225 miliard pro bankéře a ani penny pro postižené dlužníky. FED se svými půjčkami bankrotuje a tuneluje zemi jen aby podržel nad vodou bezohledné spekulanty.

A co se spekulací týče, existují rozsáhlé důkazy, že s finančním systémem je manipulováno. Podle MarketWatch:

„Spekulační aktivity na trhu komodit v posledních létech enormně vzrostly, oznámila komise pro vnitrostátní bezpečnost a vládní záležitosti. Zdůraznila, že mezi roky 2003 až 2008 vzrostly indexové fondy spojeny s komoditami dvacetinásobně – z 13 miliard na 260 miliard dolarů.

A zde uvádíme část ze svědectví Michaela W. Masterse z Masters Capital Management před pro vnitrostátní bezpečnost a vládní záležitosti tento týden:

Spekulanti dnes nalévají miliardy dolarů do komoditního trhu future. Počítají s tím, že ceny půjdou nahoru. ... V tisku se zvýšení cen ropy nejčastěji vysvětluje zvýšenými požadavky Číny. Ale čínský trh podle ministerstva energetiky zvýšil dovoz ropy za posledních pět let z 1,88 miliardy barelů na 2,8 miliardy. Tedy o 920 milionů barelů. Za stejné pětileté období zvýšily spekulanti poptávku na future o 848 milionů barelů. Spekulanti tedy nakoupili skoro stejné množství jako Čína.

Prostřednictvím trhu future tedy spekulanti vytvořili rezervy 1,1 miliardy barelů nafty – osm krát více, než kolik přidaly Spojené státy za posledních pět let do svých strategických naftových rezerv.

Mnoho trhů komodit s future dnes představuje největší hybnou sílu. Obrovský nárůst požadavků na future v podstatě zcela ušel ekonomům vzdělaným v klasickém pojetí. Tito analytikové téměř nikdy neanalyzují trendy na trzích future.

Jak tečou peníze do trhů future, má to za následek dvě věci: Trh se rozšiřuje a ceny rostou. Aktivita indexových spekulantů má jeden zásadní problém a sice to, že čím více zvedá ceny, tím je intenzivnější a tedy přispívá k dalšímu růstu. To vysvětluje zrychlující se růst cen na komoditním trhu future. CFTC podnikla úmyslné kroky umožňující určitým hráčům v podstatě neomezený přístup k future trhům. Garantovala bankám z Wall Street výjimky ze spekulativní výše limitu při obchodech z ručky do ručky. V podstatě to uzákonilo výjimku z pravidel umožňující neomezené spekulace. V okamžiku, kdy indexoví spekulanti vstoupí na future trh komodit, a 85 až 90 procent to činí, nemají téměř žádná omezení. Výsledkem je hrubé zkreslení dat, které šikovně zakrývá plný dopad indexových spekulací.

CFTC hodlá jít ještě o krok dále a usiluje nyní o vytvoření takového statutu pro indexové spekulanty, který by pro ně zrušil úplně všechna omezení, co se sázek na future týče. To uvrhne globální ekonomiku do chaosu a miliony lidí vystaví nebezpečí smrti hladem. Pochopitelně tyhle věci nejsou důležité v porovnání s nutností dále obohatit konta parazitické třídy investorů.

(Poznámka: Zachytili jste to? The Commodity Futures and Trading Commission (CFTC) byla pověřena, aby vyšetřila "zda za vysokou cenou nafty na světový trzích nejsou manipulace a podvody při obchodování", a přitom je to ten stejný dozorce, který se snaží povolit neomezené spekulace na futures trzích.)

Ropné tankery nyní kotví u pobřeží Íránu a Louisiany. Strategické rezervy jsou plné. Poptávka stagnuje. Největší světový spotřebitel nafty (hádejte kdo) omezuje spotřebu. Jak píše CNN:

„Současně s cenami benzínu na rekordních výškách omezili Američané své cesty auty a to tak drasticky, že jde o historický rekord. Ministerstvo dopravy sděluje, že v březnu došlo k největšímu poklesu dopravy, jaký kdy byl zaznamenán. V porovnání se stejným obdobím loňského roku Američané najeli o 4,3 procenta méně. To je o 11 miliard mílí méně.
Drtivá hrozba nedostatku nafty je zfalšovaná krize. Další podvod a mlžení. Další hra typu Enron umně zkonstruována bankéři a managery hedge fondů. A znovu platí, že krvavé stopy původců krize nás přivádějí přímo před dveře Federální rezervní banky. Ale je také zbytečné čekat na pomoc od těch, kteří mají ze zákona dozorovací povinnost. Všichni byli nahrazeni podnikateli typu Harvey Pitta nebo Hanka Paulsona. Jediný moment, kdy se v někom z Bushovy administrace pohne svědomí a rozhodne se mluvit, nastane tehdy, když uvidí na stole šek na mnoho milionů za napsaní knihy „řeknu všechno“.

Více o tomto článku na fóru zde

Žádné komentáře: