12 června 2009

14 letý chlapec zasažen meteoritem padajícím rychlostí 50 000 km/h


The Telegraph


Gerrit Blank přežil přímý zásah meteoritem, který se řítil k zemi rychlostí 50 000 kilometrů za hodinu. Školák přežil přímý zásah meteoritem, který padal k zemí rychlostí 50 000 kilometrů za hodinu.


Čtrnáctiletý Gerrit Blank byl na cestě ze školy, když zahlédl „světelnou kouli“ která padala přímo na něj.


Rozžhavený kus kamene velikosti hrachu vrazil do jeho ruky, odrazil se a dopadl na zem, kde vyhloubil 30 cm hluboký kráter.


Chlapec zásah , jehož pravděpodobnost je 1 ku milionu, přežil a odnesl si sedmicentimetrovou jizvu.


„Nejdřív jsem jenom viděl velkou světelnou kouli a potom zničeho nic jsem ucítil bolest v ruce.“


„A zlomek vteřiny poté byla slyšet ohromná rána podobná hřmění.“¨


Rána která přišla po záblesku byla tak hlasitá, že mi několik hodin poté zvonilo v uších.“


Jak dále vysvětloval: „Po nárazu jsem byl odmrštěn ale stále to padalo dostatečně rychle, aby se to zahrabalo do silnice.“


Meteorit velikosti hrachu, který spadl v německém Essenu, studují vědci.


Gerrit dále řekl: „Zajímám se o vědu a moji učitelé zjistili, že úlomek je magnetický.“


Chemický rozbor potvrdil, že kámen pochází z vesmíru.


Ředitel německé obzervatoře Waltera Hohmanna Ansgar Kortem řekl: „Je to opravdový meteorit, tudíž je pro vědce a sběratele velmi cenným.


A dodal že „většina meteorů nedopadne na povrch, protože se vypaří v atmosféře. Zhruba šest ze sedmi z těch které se nerozpadnou spadne do vody.“


Jediný známý případ, kdy člověk přežil zásah meteoru, se stal v listopadu r. 1954 v Alabamě USA, kde úlomek velikosti grapefruitu proletěl střechou domu, odrazil se od nábytku a dopadl na spící ženu.



Komentář: Tyto události ve skutečnosti nejsou tak ojedinělé jak si máme myslet. Zde je článek (v angličtině): Meteory, asteroidy a komety: škody, katastrofy, zranění, úmrtí a uniknutí o vlásek

Nevypadá to, že část která ho zasáhla byla stejná jako ta, která vyhloubila kráter - jinak by v kráteru byla i jeho ruka. Je pravděpodobnější, že byl zasažen úlomkem, který se odlomil od hlavní části. A je pravděpodobné že hlavní část byla větši.


Žádné komentáře: