24 listopadu 2008

Ohnivé koule


Edmonton, Kanada, záhadná ohnivá koule rozzářila noční oblohu

CTV Edmonton


Řada obyvatel žijících v Edmontonu a okolních oblastech hlásí, že viděli padat ohnivou kouli podobnou meteoru a která rozzářila oblohu.

Oficiální zdroje zatím nepotrvrdily, zda šlo o meteor, ale mnozí očití svědkové hlásí, že viděli „jasné oranžové plameny“ s dlouhým chvostem, který horizontálně prořízl oblohu a zmizel.

Další tvrdili, že to vypadalo jako vodorovný blesk, který v ohromném pruhu ozářil všechny mraky.




Richard Bellington řekl, že jel po Highway 2 na cestě do Edmontonu, když uviděl jak se nebe rozzářilo.

Plameny byly natolik jasné a pohybovaly se tak blízko země, že zavolal 911.

Peter Koroluk, obyvatel jižního Edmontonu, řekl, že bylo těžké odhadnout kde předmět dopadl.

„Padalo to a mělo to obrovský chvost, který zářil daleko za místem, kde se s koulí spojoval,“ řekl. „Koule byla veliká asi jako fotbalový míč.“

Lidé volali až od Onoway, Beaumontu a Cold Lake a taktéž tvrdili, že viděli ohnivou kouli. Stanice na dálném severu, až u Fort McMurray, taktéž hlásí pozorování.

Někteří experti tvrdí, že by ohnivá koule mohla být součástí meterického roje Leonidy, kdy se předpokládá že od 17. listopadu může dojít k pozorování úkazů.

Pracovníci z NORADu, Severoamerického velitelství protivzdušné obrany, potvrzují, že se nejednalo o člověkem vyrobený předmět a že neohrožuje severoamerickou bezpečnost.

Chris Herd, vědec z University of Alberta studující meteority, řekl, že by lidé neměli panikařit když uvidí podobné úkazy.

„Obloha je ohromná,” řekl. „Může zkreslovat, tyto ohnivé koule mohou zkreslovat a může se zdát, že dopadly nedaleko, i když ve skutečnosti dopadly desítky tisíc kilometrů daleko. Fakt že k nám chodí zprávy až z Cold Lake, Saskatoonu a Airdrie znamená, že to lze pozorovat z velké vzdálenosti.”

Komentář: Ano, to je možné. Ale to neznamená, že by lidé neměli panikařit, obzvlášť když se ‘desítky tisíc kilometrů daleko’ nachází hustě obydlené město nebo průmyslová zóna.

Nejsou žádná hlášení zda meteor dopadl na zem.



Zdroj: Edmonton Alberta Fireball Meteorite


EDIT: Úlomky 10 tunového meteoru, jehož pád byl zachycen, byly nalezeny:


©The Canadian Press/Geoff Howe

'Bright as a Sun': Scientists find space rock that streaked through skies of WesternCanada

['Jasný jako Slunce': vědci našli vesmírný kámen který proletěl nad západní Kanadou]

Úlomky velké jako pěst byly nalezeny dvěma vědci, geologem Alanem Hildebrandem a doktorandkou Ellen Milley z University of Calgary, v údolí na východ od střední hranice Saskatchewanu-Alberty.

Hildebrand a Milley našli asi 12 kusů, které pocházející z velkého vesmírného kamene. Největší kus vážil zhruba 250 gramů a nejmenší jen 10 gramů. Pátrání podél dráhy letu má podle očekávání odhalit další úlomky. Univerzita odhaduje, že na ploše zhruba 20 kilometrů čtverečních mouhou být až tisíce úlomků meteoritu. Pád meteoru bylo možno vidět na vzdálenost až 700 mil daleko. Energie uvolněná během vstupu do zemské atmosféry se odhaduje na 1/10 kilotuny, nebo zhruba 100 tun výbušniny TNT.

V kategorii meteoritů se nejedná o nic zvláštního. Hildebrand odhaduje stáří úlomků na 4,5 miliard let, což je doba která sahá až ke zrodu sluneční soustavy.


Žádné komentáře: