22 února 2009

Netanjahu chce v Izraeli sestavit vládu národní jednoty


Krátký pohled na izraelskou politickou scénu, kde se ravděpodobně schyluje ke zvolení Benjamina Netanjahua na místo izraelského premiéra:


Netanjahu chce v Izraeli sestavit vládu národní jednoty


Jeruzalém - Izraelský expremiér a vůdce pravicové strany Likud Benjamin Netanjahu, jehož dnes prezident Šimon Peres pověřil sestavením nového kabinetu, vyzval k utvoření vlády národní jednoty, v níž by vedle zástupců jeho uskupení zasedli i rivalové z centristické Kadimy a levicové Strany práce.

"Obracím se na předsedkyni Kadimy Cipi Livniovou a předsedu Strany práce Ehuda Baraka s výzvou: sjednoťme se v zájmu zabezpečení budoucnosti státu Izrael. Žádám vás o konzultace ohledně vytvoření široké koalice národní jednoty pro dobro našeho lidu a nšeho státu," prohlásil Netanjahu na tiskové konferenci po schůzce s prezidentem.

Šance šéfa opozičního Likudu na křeslo premiéra vzrostly včera, když ho podpořil Avigdor Lieberman, předseda krajně pravicového uskupení Izrael náš domov (Jisrael Bejtejnu), které skončilo v nedávných parlamentních volbách třetí. ....


A tento článek Gigeona Levyho z Haaretzu, který poukazuje na jedno „pozitivum“ pokud se tak stane:


Gideon Levy: ať vyhraje Netanjahu

Gideon Levy
Haaretz

Benjamin Netanjahu se patrně stane příštím izraelským premiérem. Na této situaci je i přesto něco povzbudivého. Zvolení Netanjahua sejme břemeno dalšího pokračování podvodů: pokud se mu podaří sestavit pravicovou vládu, závoj spadne a izraelcům, zbytku světa včetně arabských zemí bude odhalena pravá tvář země. Spolu se světem uvídíme směr, kterým se ubíráme a kým ve skutečnosti jsme. Maškaráda která trvala několik let bude konečně ukončena.

Zvolení Netanjahua pravděpodobně ukončí ten velký podvod, největší show ve městě, lež zvanou „vyjednávání“ a nespravedlnost „mírového procesu.“ Izrael neustále tvrdil, že tyto činy dokazují mírový záměr státu a ukončení okupace. I když celou dobu dělal vše možné proto, aby okupace byla tvrdší a jakákoli šance potencionální dohody byla oddálena.

16 let jsme byli okouzleni mírovým procesem. Neustále mluvíme a mluvíme, blábolíme a žvaníme a vůbec si připadáme skvěle, zatímco se osady neustále rozšířují a Izrael využívá násilí při každé příležitosti, mimo unilaterálního odsunu, který v ničem nenapomohl přiblížení se míru.

Se zvolením premiérského kandidáta, který mluví o „ekonomickém míru“, se konečně vynoří holá pravda. Sebeklamání bude v případě zvolení Cipi Livniové nebo Ehuda Baraka jednoduše dál pokračovat. Sama Livniová je zahleděná do marných, bezvýznamných a zbabělých vyjednávání, Barak se dávno vzdal odvážných pokusů v minulosti. Zvolení jednoho z nich pouze zachová současné vzduchoprázdno. Svět si spolou s Washingtonem oddechne, že si Izrael konečně zvolil vedení, které bude usilovat o mír. Ale není žádná šance že se tak stane.

Historie každého z kandidátů, včetně postojů které do dnešního dne zastávali, dokazuje, že to co bylo bude nadále pokračovat. Livniová a Barak budou spěchat na každé novinářské zviditelnění s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem, egyptským Husním Mubarakem a jordánským králem Abdalláhem. Američané a Evropané budou spokojeni, ale žádný výsledek nebude dosažen, kromě zasetí dalších iluzí. Budeme se potácet od války k válce, od povstání k povstání, od osady k osadě a svět si bude dál namlouvat, že se blížíme k dohodě. Hamas bude nabývat na síle, Abbás slábnout a poslední šance na mír bude navždy ztracena.

Netanjahu nabízí něco jiného. Zaprvé je věrným představitelem autentického „izraelského“ postoje: téměř úplná nedůvěra vůči Arabům a šance dosažení míru, včetně povýšeností a znelidštění Arabů. Zadruhé konečně vybudí hněv světa, včetně nové americké administrativy, který bude směřovat na nás. Je smutné že se může jednat o jedinou možnost, která povede k potřebné dramatické změně.

Palestinská autonomie, další umělá kulisa, se konečně rozpadne a Izrael bude mít partnera - nepartnera, přesně takového kterého celé ty dlouhé roky hledal. Na rozdíl od „centristů“ – Livniové či Baraka kteří Izrael zapletli do většího počtu válek než v případě „extrémisty“ Netanjahu - svět nebude spěchat aby Netanjahua přivítal, přestože opravdový rozdíl mezi nimi je téměř nulový.

Zvednutí závoje povede ke krizové situaci, která je naneštěstí jedinou cestou, která může přinést změnu. Musíme doufat, že se jak Kadima tak Strana práce, nepřipojí k vládě vedené Netanjahuem (bohužel, další marná naděje), neboť by to znamenalo krutější odhalení Izraele. Samozřejmě že vláda, ve které je Netanjahu, Šas a Avidgor Lieberman, se nebude muset potýkat s opozicí Netanjahu, Šas a Avigdor Lieberman a jakmile se dostane k moci, může se chovat jinak než se očekávalo. Nezmiňovali jsme se náhodou o Menachem Beginovi?

Ale i kdyby Netanjahu zůstal tím samým Netanjahuem, bude to příležitost dostat politiku pravice pod drobnohled. Počkejme až bude stát před Barackem Obamou a vykládat o groteskní myšlence „ekonomického míru“, nebo až povede zahraniční či bezpečnostní politiku podle svého deklarovaného postoje. Počkejme si na jeho odpověď na otázku ohledně jeho vize příštích 20 až 30 let.

Postupem času jeho očekávané selhání možná povede k urychlení alternativní cesty, tedy za předpokladu že Kadima a Strana práce nevstoupí do vlády a přinesou další rok podvodů. Možná se zadaří, možná že založení pravicové vlády naždy odstraní všechny přetvářky. Alternativa, všemi známá a očekávaná, je mnohem neprůhlednější, nebezpečnější a hrozivější.

Ať tedy Netanjahu zvítězí. V tomto bodě není žádná jiná možnost.


Komentář: Redaktoři SOTT ve své obsáhlé a výborné reportáži o Netanjahuovi došli k tomuto závěru:

Vše nasvědčuje tomu, že Netanjahuovo dosažení moci bude posledním krokem před úplným kolapsem. To proto že Netanjahu je úplný a nemilosrdný psychopat. A stejně jako každý psychopat není schopen vidět, že jeho činy povedou k jeho vlastní zkáze – a zkáze všech ostatních.

„Nabízí se tudíž následná otázka: co se stane, pokud síť spolupracujících psychopatů dosáhne moci na úrovni vedoucích pozic mezinárodního rozsahu? Může se tak stát, obzvlášť v průběhu pozdní fáze fenoménu. Tito lidé, podněcováni svou povahou, touží přesně po tom, přestože je to v rozporu s jejich vlastním životním zájmem... Oni nechápou že dojde ke katastrofě. Viry si neuvědomují že budou spáleny zaživa, nebo zakopány hluboko pod zem, spolu s lidským tělem, jehož smrti zapřičinily.“

z Political Ponerology [Ponerologie v politice] od autora Andrzeje Lobaczewského


ZDROJ: Netanjahu chce v Izraeli sestavit vládu národní jednoty, Gideon Levy: Let Netanyahu win

Žádné komentáře: