06 dubna 2009

Uhýbání vesmírným kulkám


Louis Friedman, ředitel společnosti Planetary Society, před dvěma roky veřejně promluvil o nutnosti vybudovat ochranu proti vesmírnému kamení.

V průběhu tohoto týdne jsem se zúčastnil Planetary Defense Conference [konference planetarní obrany, pozn. překl.] ve Washingtonu D.C. Navzdory jejímu jménu se nejednalo o vojenské cvičení, zabyvající se obranou před mimozemskou invazí.

Šlo o setkaní vědců a inženýrů, kteří zkoumají možnou hrozbu kterou představují asteroidy, nebo komety obíhající blízko Země a kam zapadá postup který bysme zvolili, pokud by byla objevena kometa směřující přímo na naší planetu. (…)

Nebezpečí od takzvaných NEO [Near Earth Objects, česky objektů blížících se k Zemi, pozn. překl.] proniklo do povědomí vědců a veřejnosti v 80. letech 20. století spolu se zjištěním, že za vyhubení dinosarů před 65 miliony let je zodpovědný náraz tělesa, který změnil směr evoluce na Zemi.

My lidé, jejichž předchůdci dostali díky tomuto asteroidu šanci, nyní zaměrujeme naší pozornost směrem k ochraně planety a zvažujeme možnost menších dopadů, které mohou způsobit rozsahlé škody na regionalní a místní úrovni. Tyto dopady nemusí vést k pádu civilizace, přesto k nim dochazí mnohem častěji a mohou způsobit velké utrpení.

Jeho varování se opět objevilo v mediích poté, kdy asteroid 2009 DD45 prolétl kolem Země ve vzdálenosti 41 000 mil [o něco méně než 66 000 kilometrů, pozn. překl.]. Skutecně velmi blízko – a měli bysme dávat pozor. Jeden podnikavý australan z Canberry natočil následujicí záběry.




A když už si kazdý začínal myslet, ze jsme na chvíli v bezpečí, stalo se to znovu. Malý vesmírný kámen, pojmenovaný 2009 FH, prolétl ve vzdalenosti 49 000 mil od naší planety [méně než 79 000 kilometrů, pozn. překl.]. To jsou dva skoro zásahy během jednoho měsíce, což je neobvyklé protože asteroidy podobných rozměrů se většinou přibližují k Zemi v rozmezí několika měsíců.

Catalina Sky Survey, kterou provozuje NASA, si kamene všimla pouhé dva dny před jeho přiletem.

Mezitím astronauti na Mezinarodní vesmírné stanici měli blízké setkání s kusem vesmírného smetí. Pouhý týden poté měla NASA opět starosti, tentokrát se starým sovětským satelitem, který se přiblížil velmi blízko ke stanici. V minulosti došlo k podobným nahodným setkaním, týkající se vesmírné stanice pouze osmkrát: k poslednímu došlo před sedmi měsíci.

Minulý měsíc nám bylo sděleno, že se nad Sibiří srazily dva satelity. O několik dní později byly v Texasu natočeny ohnivé koule. Tudíž během jednoho tŷdne se objevily dvě zprávy, ve kterŷch se astronauti museli vyhýbat ‘vesmírnému smetí’. Skutečně se jednalo o úlomky satelitu, nebo je nám ohledně událostí v naší atmosféře něco zatajováno?

(Jedna z možností: NASA TV zachytila UFO, které prolétlo blízko raketoplánu během mise STS-119 a které bylo jedním divákem natočeno a laskavě zveřejněno na Youtube.)



Austrálie měla, mimo jiné, v období okolo 20. března svůj příděl ohňostrojů, ale na nebi začalo skutečně přituhovat až ke konci března. Lidé podél celého vŷchodního pobřeží USA, v noci 29. března, slyšeli hlasité výbuchy a na nebi viděli záblesky oslnivého světla. Meteoroložka Sonia Mark ze stanice Wakefield, spadající pod National Weather Service, řekla, že “telefony zvonily bez zastavení” (zprávy očitých svědků jsou zde). Tato událost měla svůj vlastní krycí příběh: bylo nám sděleno, že vyhořelá ruská raketa vstoupila do atmosféry. Naneštěsti pro profesionální dezinformátory, stránky SpaceWeather jim vše pokazily, když zveřejnily tento nepatrnŷ, ale přesto důležitý detail:

[…] Podle udajů které zveřejnil US Strategic Command, došlo k návratu rakety poblíž Tchaj-wanu (24° N, 125° E) více než dvě hodiny po události, která se stala podél atlantského pobřeží.

Chyceni při činu, když se snažili skrýt nepoholdný fakt?

Několik dní předtím a směrem na jih, zažili obyvatelé Pensacoly na Floridě 15 sekund trvající otřes země, který otřásl i s domy. Nebyly hlášeny nárazové vlny, nebo jiné zvukové jevy. Co je na tom divného? Don Blakeman, seismologický analytik pracujicí v National Earthquake Information Center [narodní informační centrum o zemětřesení] v Coloradu, trval na tom, že na Floridě v této době nedošlo k žádnému zemětřesení.

Máme pocit, že k nebezkým ukazům dochází častěji, než je zdrávo.

Žádné komentáře: