16 prosince 2016

Data z britského Met Office potvrzují rekordní pokles globálních teplot


David Rose
Watts Up With That




© Met Office
Ochlazování: nové údaje Met Office ukazují strmý pád po prudkém nárůstu teplot způsobený  El Ninem v letošním roce
 

 
Nové oficiální údaje vydané Met Office [britský národní meteorologický ústav, pozn. překl.] potvrzují, že světové průměrné teploty od poloviny roku prudce klesly  rychlejším a strmějším tempem, než kdykoli v nedávné minulosti.

Mohutný propad navazuje na zprávu v tomto deníku, že teplota
po rekordním nárůstu klesla. Naše zpráva ukázala, že tyto rekordní vysoké teploty byly vyvolány přirozeně se vyskytujícími, ale mimořádnými podmínkami, způsobené El Ninem - a ne jak bylo dříve naznačeno, tedy kumulativními účinky člověkem způsobeného globálního oteplování.

Zpráva novin The Mail on Sunday se rozšířila po celém světě a byla houfně napadána ekologickými propagandisty, kteří tvrdili že data byla „účelově zkreslena“ a zakládala se na „dezinformaci“. Zpráva ve skutečnosti vycházela ze satelitních měření NASA, která měřila teploty v nižších vrstvách atmosféry nad pevninou - které mají tendenci ukazovat celosvětové změny jako první, protože moře drží teplo po delší dobu.

Nicméně nyní se pokles teploty také objevil ve směrodatném Met Office  ,Hadcrut4ʼ povrchovém záznamu, který se sestavuje z měření z více než 3000 meteorologických stanic, umístěných po celém světě jak na moři tak na souši.


Do konce října, poslední měsíc pro který byly zveřejněny údaje, Hadcrut4 klesl o 0.5C od svého jarního vrcholu.

Důvodem je konec El Nina. Tento přirozený jev, ke kterému dochází jednou za několik let a který má obrovský vliv na světové počasí, nastane, když teplota vody v rozsáhlé oblasti Tichého oceánu na západě Střední Ameriky vystoupá o 3C výše než obvykle.

V současnosti byl nahrazen slabou La Ninou, kdy se voda  ochladí více než je obvyklé. To znamená, že teploty mohou ještě pokračovat v propadu.



El Nino není způsobeno skleníkovými plyny a nemá nic společného se změnou klimatu. Je pravda, že ohromné El-Nino 2015-16 - pravděpodobně nejsilnější ze všech – proběhlo souběžně s ustáleným trendem oteplování, které bylo podle domněnek vědců, převážně způsobeno lidskými emisemi CO2.

Ale když na začátku tohoto roku El Nino prolamovalo nové rekordy, někteří bagatelizovali jeho účinky. Například Met Office tvrdil, že přispěl „jen několik setin stupně“ k rekordním teplotám. Velikost současného poklesu naznačuje, že se tím minimalizoval jeho vliv. Když v únoru vznikl nový nejvyšší teplotní rekord pro tento měsíc, na samém vrcholu El Nina, noviny v několika zemích tvrdily, že to znamená ,globální klimatickou pohotovostʻ a ukázovalo to, že svět se ,řítí směrem k bodu, kdy globální oteplování se skutečně stane nebezpečným. Nyní se zdá, že bezprostřední hrozba pominula. Bylo by stejně zavádějící říkat, že nižší teploty způsobené La Ninou znamenají, že svět je v novém dlouhodobém ochlazování.

Ale hlavní otázkou je: co se stane, až El Nino i La Nina skončí a voda v Pacifiku se vrátí do svého ,neutrálníhoʻ, průměrného stavu?

Profesorka Judith Curry z Georgia Tech v Atlantě, která je prezidentkou Climate Forecast Applications Network, řekla
, že bude trvat roky, než bude jasné, zda se dlouhodobý trend oteplování zpomaluje, zůstává stejný nebo zrychluje.

„Pointa je, že nemůžeme příliš vyvozovat z teplot během jednoho roku nebo dvou let,“ řekla. „Budeme potřebovat perspektivu dalších pěti let, abychom pochopili co se děje.“

Celý článek David Rose v Mail on Sunday 11. prosince 2016

 

Komentář: Další znamení, že globální oteplovači jsou zcela mimo: 



Okaz na původní zdroj článku 

Žádné komentáře: