03 ledna 2017

Opravdové překvapení! Plánovité 'falešné zprávy' podstrkované britskými tajnými službami



Jonathan Cook
True Publica Org




(c) True Publica Org



Provádí CIA korektury ve vašich novinách? Zde je skvělý přehled sestavený Edem Jonesem z OpenDemokracyUK, který názorně vysvětluje, proč jsou korporátní média těmi největšími šiřiteli falešných zpráv (‘fake news’). Média jsou v naprosté většině vlastněna a kontrolována miliardáři a obrovskými korporacemi, které jsou závislé na dalších korporacích kvůli příjmu z inzerce a zaměstnávají novináře z úzké, privilegované třídy, jejichž kariéra závisí na udržení přístupu k elitním zdrojům. Bylo by prostě ohromující, kdybychom za těchto okolností měli něco, co se alespoň vzdáleně podobá pluralistickým médiím.


Uvedená data se týkají médií ve Velké Británii, ale stejný princip je uplatněn v USA.

Jedna část je obzvlášť znepokojující. Je to ta málo diskutovaná záležitost hlubokého proniknutí tajných služeb do většiny západních, a v některých případech mimozápadních, mediálních organizací. Krátce, americké – a o něco méně britské – tajné služby dodávaly spřízněným novinářům v těch tzv. ‘svobodných’ médiích informace po dlouhá desetiletí, a ruku v ruce s nimi spolupracovaly. Navíc, CIA usilovala o umístění vlastních lidí do vydavatelství, aby tak přímo ovlivňovala obsah a formovala veřejné mínění. V některých případech tito lidé dosáhli řídícího postavení.


Nick Davies z The Guardian věnoval dokumentování těchto praktik celou kapitolu ve své knize Flat Earth News. Kupodivu, tato kapitola je málokdy zmiňována. Novináři, kteří tuto knihu chválí, se místo toho zaměřují na jeho méňe objevný koncept ‘churnalismu’ [z anglického to churn out, neboli vypouštět do oběhu co nejrychleji, pozn. překl.] - nekvalitní novinařině, způsobené nedostatkem času a zdrojů.

Jones uvádí další zdroje, které dochází ke stejným závěrům. Richard Keeble, profesor žurnalistiky na Lincolnské Univerzitě, popsal historii spojení mezi novináři a tajnými službami. Keeble cituje Roye Greensladea, bývalého mediálního specialisty pro The Telegraph a The Guardian (a je také bývalým editorem deníku Mirror), který prohlásil, že většina bulvárních deníků – nebo novin obecně – jsou nástrojem MI5 (britská FBI). Keeble pokračuje:


Bloch a Fitzgerald ve svém přezkoumávání skrytých britských válečných operací zmiňují editora ‘jednoho z nejuznávanějších britských magazínů’, který je přesvědčen, že více než polovina jeho zahraničních korespondentů byli financováni od MI6 (britská CIA). A v roce 1991 odhalil Richard Norton-Taylor z The Guardian, že seznam 500 prominentních Britů placených CIA a nyní již nefunkční bankou BCCI [Bank of Commerce and Credit International, nechvalně proslulá mj. praním špinavých peněz a minimální regulací, pozn. překl.] zahrnoval 90 novinářů.

Keeble ve své knize uvedl celou řadu dalších příkladů v kapitole věnované infiltraci médií tajnými službami a ovlivňování tehdejší politiky, včetně např. porážky stávkujících hornických odborů v 80. letech a přípravy na válku s Irákem v roce 2003.

David Leigh, dříve redaktor oddělení pro vyšetřování v The Guardian, popsal sérii případů, ve kterých tajné služby ovlivňovaly přední novináře. Tvrdí, že reportéři jsou běžně kontaktováni a manipulováni agenty rozvědek a uvádí tři způsoby – přičemž ve svém článku dává příklad ke každému z nich – jak to probíhá:

Pokoušejí se najmout novináře, aby tito sledovali jiné osoby nebo se sami pokouší získat novinářské krytí.

Umožňují agentům služeb, aby se prezentovali jako novináři
za účelem psaní tendenčních článků pod pseudonymy”.



A nejlstivější způsob – připravují vlastní propagandistické články ochotným novinářům, kteří pak čtenářům zamlčují původ informací.

Nezapomeňte, že ten, kdo by měl odhalit manipulaci hromadných sdělovacích prostředků tajnými službami, jsou ta samá média, která jsou takto postižena.


Jinými slovy, tento příběh média prakticky nemohou sdělit, protože by se tím odhalila velice nepohodlná skutečnost. Že tato média nejsou psi hlídající mocné, ale psíci pokojoví, kteří mocným patří.

Jestli se vám tomu všemu stále nechce uvěřit, podívejte se prosím na video německého novináře, který přiznává, že byl najat americkými službami (zdroj: Antonio Nascimento). Udo Ulfkotte dělal 12 let zpravodaje z Blízkého východu pro Frankfurter Allgemeine a říká, že pravidelně jednal na objednávku CIA k šíření její propagandy. Dodává, že mnozí jeho kolegové dělali to samé a ochotně uveřejňovali dezinformace od CIA.







Odkaz na původní článek: Systematic ‘fake news’ Planted By Britain’s Intelligence Services

Žádné komentáře: