03 března 2008

Tvůj svět a syndrom zhroucení kolonie

Před nějakým časem tu byl článek o vymírání včel Tento jev byl mezitím pojmenován jako syndrom zhroucení kolonie (z anglického Colony Collapse Disorder, jeden článek v češtině např. ZDE)

Dnešní článek je o podobnosti včelího syndromu zhroucení kolonie a možném budoucím syndromu zhroucení té naší lidské kolonie.

Tvůj svět a syndrom zhroucení kolonie

Les Visible
Smoking Mirrors

Minulý rok opustila téměř třetina amerických včel své úly a … někam zmizely. Mluví se o tom, že i tento rok budou nadále mizet. Třetina tvojí zásoby jídla závisí na těchto včelách. Ovoce, zelenina a ořechy jsou proto v ohrožení. Když se podíváme na zprávy tak uvídíme, že pro celý svět jsou na cestě mnohem vyšší ceny jídla.

Můžeš si lámat hlavu nad kalamitou rizikovějších hypoték a zahraničními válkami. Můžes spekulovat o 11. září, o rozsahu dosahu chapadel neokonzervativců. Můžeš se třást před vidinou globálního oteplování nebo globálniho ochlazení, ať to bude to či onp. Můžeš si myslet, že je toto téma je plné nesmyslů a je tu pádný argument že to tak bude. Ale včely… lidičky … včely jsou velmi důležité. Včely a deštné pralesy jsou vážná věc.

Někteří lidé říkají, že je to kvůli geneticky modifikovaným semenům. Že se s nimi včely nemůžou srovnat. Lidé prohlašují mnoho různých věcí, ale nikdo neví jistě proč to tak je. Já ale jednu věc vím. Nezahrávejme si s přírodou.

Nebudu se pouštět do diskuze o různých teoriích. Nejsem ani analytik ani vědec. Nejsem expert v ničem. Mojí nejsilnější stránkou je, že poznám když se mi lže. Pokouším se zde načrtnou obraz širších souvislostí a doufám, že to přídá k dalším hlasům… hlasy které sílí od hodiny k hodině, k souboru hlasů které se se staví vzdorovat lžím. Ale ne vše jsou lži… část z toho je tvrdá, politováníhodná pravda.

A nejsou to jenom včely, kdo zažívá syndrom zhroucení kolonie. Děje se to na mnho úrovních a nikdo neví, kde se ocitneme až se dosáhne stavu kritického množství. Nacházíme se ve velmi nejistém stavu.

Turecká armáda vstoupila do Iráku. Izrael se připravuje na ještě hrůznější činy v Ghaze a vůbec kdekoliv, kde přebývají ti nežádoucí palestinci. Plánují všelijaké věci pro Libanon, Sýrii a Iránu. Západ udělal z Kosova záležitost v jejich snažení potlačit a obklíčit Rusko. Každý z nás je náhodnou hrací figurkou ve hře Risku. Nejsme ničím jiným než pouhými čísly, zatímco psychopatičtí bankéři, průmyslníci, nadnárodní korporace, obchodníci se zbraněmi a zkorumpovaní politici a náboženští vůdci plánují strategie a osnují, předstírají a vyrážejí v jejich boji ovládnout svět ve svůj prospěch.

Této sebranca kriminálníků na vrcholu potravinového řetězce nezáleží na tom jak se ti daří nebo co se ti může stát. Pro ně jsi měně než nic. V mnoha případech jsi v jejich cestě a je tě… příliš. I když jsou tak bohatí, že je nemožné aby vše utratily, přesto chtějí víc. Jsou zhoubnou rakovinou, která hrozí vytvořením války a holokaustem, který bude mnohem hoří než co kdy bylo zažito. Oni vidí stránky s čisly a ty jsi to jedno číslo. Jsi přičítán nebo odečítán jakoby jsi ve skutčnosti neměl žádnou opravdovou existenci.

Každý z těchto mužů a žen má zásoby jídla a bezpečné domy, kde mohou přečkat jakokoliv katastrofu kterou jsou schopni si představit. Nejsou příčetní. Můžou být bohatí a inteligentní a mocní, ale nejsou příčetní, a nehledě na to jak moc si myslí že vědí o světě a o směru kterým mají v úmyslu směřovat, nevědí kterým směrem se svět vydá. Jejich pocit osobní moci a přílišného sebevědomí je důvodem pro jejich přesvědčení, že vědí co se děje, ale přesto to nevědí a nejsou příčetní. Oni nejsou příčetní. Jsou tak blízko zrůdám v tom smyslu, že větší zrůdy neuvidíme. Co s tím uděláme?

Na povrchu se nic nejeví být kritickým. Denně jsme krmeni dávkou života celebrit a bezvýznamných ocenění pro bezcené umělecké výtvory. Jsme zasypáni komedianty, kteří zcela určitě vtipkují o včelách a deštných pralesech a válkách. Nic z toho nevidí z oken svých limuzín. Vidí sami sebe a svou slávu, a hostí a vzdávají čest sobě navzájem ve svých exluzivních životech. Mezitím čas a okokolnosti rázují dál.

Včely nepracují pod drobnohledem. Tvoří kritický spoj v systému, ve kterém se spoj nachází v každém bodě. Včely neodejdou samy, další věci budou následovat. Přírodní systém je založen na vzájemné závislosti. Existuje v něm rovnováha. Jakmile se do této rovnováhy začne šťourat, celý systém je ohrožen. Podivné neduhy se začnou vynořovat a uhánět napříč krajinou. Zatímco na hladině se zdá být vše v pořádku.

Nezdá se že by fakt, že je třetina zásob jídla v ohrožení bylo moc velkou záležitostí. Nahé, opilé hloupé holky se nabízejí být předmětem naší pozornosti. Genocida je kreslená pohádka před hlavním představením. Veškeré politické hrátky a mezinárodní oblasti konflitu jsou jako bezdomovi, kteří prohrabují kontejnery tam venku za okny černé limuzíny. Jsou pouhými obrazy bez obsahu. Jsou abstrakcí. Nejsou opravdoví.

Je tu nějaká rozumná osoba která si snad myslí, že ti co dirigují celý tento chaos, si uprostřed položí otázku, Ale ale vždyť jdeme špatným směrem, vrátťme se a najděme další cestu”? Promění se z ničeho nic šílenec v přičetného? Obrátí se sobecký oportunista k náboženství během jednoho osvíceného rána? Ne… budou tvrdošíjně pokračovat ve svém úsilí do té doby, než budou zastaveni. Pokud vůbec prozřou, tak v momentě kdy začnou padat ze srázu.

Je tu několik možností, které mohou zkrotit tu sílu šílenství, která drtí vše co jí stojí v cestě předtím, než samotný svět spadne ze srázu. Moudří mimozemšťané z vesmíru, kteří disponují nepředstavitelnými silami, se mohou zjevit na nebi. Ježíš se může zjevit na nebi nebo… se lidé Země spojí a společně budou vzdorovat. Nechám to na vás si popřemýšlet nad tím, která z těchto možností je nejpravděpodobnější. Svět se začíná opravdu rozpadat. Řekněme, že se zdá že se svět rozpadá, ale je nám opakováno, abychom si s tím nedělali starost. Většinu času nám o tom ani není nic řečeno.

Vždy ale existuje ta jedna moc, kterou kolektivně vlastníme. Ustoupíme. Přestaneme se účastnit. Odejdeme. Možná si myslíš, že se nakonec vše samo vyřeší a možná máš pravdu. Věříš v příjezd nějaké prozatím neviditelnou kavalérie. Myslíš si, že jde jenom o fázi. Nemůžeš riskovat ztrátu toho co máš, zatímco to co máš ztrácíš postupně.

Víš, že korupce je na nejvyšších úrovních na denním pořádku. Víš, že tito vůdci slepých jsou zločinci nejhoršího kalibru. To vše moc dobře víš a také víš že jsi bezmocný, tedy kromě této jedné cesty. Můžeš svým vlastním způsobem být jako včely a nic nebude uděláno nebo vyrobeno během toho jednoho dne.

Již dlouhou dobu to zmiňuji a teď se několik organizací spojilo a vytvořilo den, kdy by nikdo neměl jít do práce a ani nic kupovat. Tímto dnem je 19. březen. Jeden den nedokáže nic víc, než že ti ukáže co můžeš dokázat. Přesto jde o velkou věc. Je to hodně velká věc. Jeden den se může proměnit v jeden týden, jeden týden se může proměnit v jeden měsíc. Ty to můžeš zastavit a já se obávám, že to budeš muset zastavit předtím, než to zastaví tebe. V sázce je tvé přežití.

Pro ty v Palestině a Iráku a v každém místě útlaku života; pro ty co jsou bez domova a bez kořenů, pro ty co trpí hladem a ty kteři jsou mučeni a uvězněni, pro ty zákonné vlády které hnijí ve vězení, pro to co zbývá z tvé vlastní cti a integrity musíš konat. Musíš konat před tím, než se staneš jedním z nich tím, že pouze dovoliš aby to vše pokračovalo. Musíš konat nebo bude konáno proti tobě. Pokud ti to není jasné, potom je možná tvým osudem klesnout pod okovanou botou historie. Pouze ty můžeš vědět, jak moc ti na tom záleží. Využij své síly nebo propásneš příležitost. Dříve nebo později si přijdou pro každého.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

hmm, tady se neco rysuje.. A dokonce v cestine. Cekal bych vic komentaru. Zatim ctu dal, diky.

Anonymní řekl(a)...

Nějak jsem se na tyto stránky zatoulal. Ne všechno chápu. Např. proč se němělo chodit 19. března nakupovat a do práce ????

D.R. řekl(a)...

19. března 2008 uběhlo 5 let od začátku vylhané války v Iráku. Celá ta myšlenka nejít do práce a nic nekonzumovat je založená na tom, že žijeme v systému, kde masy svou prací podporují psychopatický systém naších vůdců. Mnoho těch co vidí každodenní lži, například ty které vedly k válce v Iráku, si myslí že s tím nelze moc co dělat. Volby nic neřeší, politika je ostatně jenom přetvářka, umělé škaulkování a rozdělování lidí. Možnost něco ovlivnit se smrskla na naši roli konzumenta. Pokud tedy budeme nakupovat jen základní nezbytnosti, dále přestaneme naší prací a energií podporuovat tento současný systém,když lidé přestanou válčit, doktoři přestanou ošetřovat členy elit, prostě když poodstoupíme a řekneme dost, stroj se zastaví. Úmyslem bylo ukázat, že jsme to my kdo rozhoduje a mám vždy možnost volby, tedy pokud se probudídostatek lidí. Výročí války v Iráku bylo vybráno jako zkouška, aby si lidé zkusili co lze udělat, nebo alespoň uvědomili možnost jiné volby.