23 července 2009

Jupiter zasažen něčím co po zásahu zanechalo šrám velikosti Země




© NASA

NASA potvrzuje: místem dopadu je jižní polární oblast Jupitera, zachyceno 20 července 20009 pomocí infračerveného teleskopu NASA na hoře Mauna Kea Hawaji. Do Jupitera narazilo těleso přesně 15 let poté, kdy v r. 1994 narazila kometa Shoemaker-Levy. Amatérský astronom svým objevem vzácného dopadu komety nebo asteroidu na Jupiter, který zanechal jizvu velikosti Země, zrychlil tep světa astronomů.


Počítačový programátor Anthony Wesley z vesnice Murrumbateman severně od Canberry byl tím, kdo okolo 1 hodiny ranní učinil objev s pomocí svého 14.5 palcového teleskopu.

K dopadu došlo necelé dva dny předtím a jeho následky budou pozorovatelné pouze několik dní.

Běhen několika hodin se jeho záběry začaly šířit po internetových vědeckých stránkách.

Vědecké středisko vesmírného výzkumu NASA včera v 21 hodin potvrdilo objev pomocí infračerveného teleskopu na hoře Mauna Kea na Havaji.

Jediný podobný objev, kdy astronomové objevili důkazy nárazu vesmírného tělesa do Jupitera, byl v případě komety Shoemaker-Levy 9, která se srazila s Jupiterem v červenci 1994.

Tato událost byla současně prvním přímým pozorováním srážky dvou těles ve vesmíru.

Vědec z NASA Glen Orton, který potvrdil Wesleyho objev, řekl: Máme nesmírné štěstí vidět Jupiter v ten pravý čas, ve správnou hodinu a na správné straně, abychom mohli vidět tuto událost. Nešlo to lépe naplánovat.”

Orton dále řekl že si není jistý, zda těleso které narazilo do Jupitera, byla kometa, asteroid nebo jiné vesmírné smetí. Ale šrám po srážce je zhruba veliký jako Země.


Infračervené snímky pořízené teleskopem Keck II na Havaji odhalují jasný bod v místě nárazu. Ve viditelném spektru má bod černou barvu. Zdroj: Jupiter sports new 'bruise' from impact


Byli jsme celý den v jednom kole a teď tohle, spolu s výročím komety Shoemaker-Levy 9 a Apolla, je to neskutečné,” řekl vědec.

Pro většinu lidí nepředstavuje záběr dopadu nic pozoruhodného a vypadá jako jizva na Jupiterově rozsáhlém plynném povrchu.

Astronom Leigh Fletcher, který minulou noc spolupracoval s Ortonem na potvrzení dopadu, řekl: „Jedná se o nejvzrušující pozorování, které jsem během pěti let pozorování vnějších planet zažil.“

Wesley řekl během rozhovoru po telefonu, že dokumentování podobných dopadů představuje jediný způsob, jak získat nová data o tom jak vznikla sluneční soustava a z čeho se skládají planety jako Jupiter, což je dáno tím že dopad vyvrhne hmotu, která by běžně zůstala během pozorování teleskopem ze Země neviditelná.

Srážká dále astronomům umožňuje zhodnotit roli Jupitera v luxování a přitahování vesmírných úlomků, které se nacházejí ve sluneční soustavě.

Dále řekl, „Pokud by něco podobného narazilo do Země byl by to konec lidstva, proto můžeme být rádi že Jupiter luxuje veškeré velké úlomky předtím, než se k nám přiblíží.“

„Podobný dopad, i pouhá informace o tom jak často k nim dochází, nám dává jistou představu o tom, kolik pozůstatků po vzniku sluneční soustavy zůstalo a jak rychle Jupiter vysává zbylé kusy potulující se sluneční soustavou.“

Mike Salway, který provozuje internetové stránky Australského spolku amatérksých iceinspace.com.au astronomů řekl, že astronomové po celém světě jsou objevem nadšeni.

„Amatérští astronomové teď nedělají nic jiného – včera měl každý svůj teleskop venku a hledal.“

...

V mnoha případech, obzvlášť u planet jako je Jupiter, se profesionálové obracejí na amatéry, aby přišli s novými objevy.

„Většina profesionálních astronomů má přístup k velkým teleskopům, ale ty jsou potřeba pro všemožné další práce a jednoduše není možné každou noc zabírat čas velkého teleskopu, který má hodnotu milionů dolarů, pozorováním Jupitera.“ řekl Wesley.

„Tyto velké teleskopy se stavějí kvůli zájmům velkých konsorcií a jejich zájmy jsou prioritou, tudíž zbývají amatéři, kteří nemají daný program a mohou sledovat cokoli co je pro ně zajímavé.“


Z nečekaného zásahu malou kometou nebo asteroidem si Jupiter odnesl„šrám“, který se tento týden stal velkou událostí. Ve viditelném spektru se oblast dopadu jeví jako černý bod. Ale na novém snímku, pořízeném blízko infračerveného spektra, prostřednictvím severního teleskopu Gemini na vrcholu Mauna Kea na Hawaii, má bod jasně žlutou barvu. Zdroj: New Image of Jupiter Impact in Infrared



Zdroj:
Jupiter struck by something leaving an Earth-sized impact mark

Žádné komentáře: