27 července 2009

Výbušné dny! Nová jasná skvrna pozorována na Venuši


Dr Emily Baldwin
Astronomy Now


V mračnech Venuše se objevila intenzivní jasná skrvna. Soouvisí se sopečnou činností na povrchu?


Sluneční soustava se osypává. Nejdřív do Jupitera narazil asteroid nebo kometa, což mělo za následek tmavý šrám v jeho atmosféře, a nyní se i Venuše pyšní bílou skrvnou, která se nachází v jižní polární oblasti.

Pozorovatel Venuše Frank Melillo upozornil další amatérské astronomy a vypráví o svých záběrech pořízených 19 července: „Nebylo to poprvé kdy jsem viděl jasné skrvny, ale v tomto případě jde o mimořádně jasnou a značně intenzivní oblast.

Podle jeho úvah by vysvětlením mohl být atmosférický efekt, ale mohlo by se jednat o projev sopečné činnosti na povrchu planety? Venuše je zahalena do husté vrstvy mračen, které brání přímému pozorování povrchu. Proto se k mapování povrchu používá radar, sopečná činnost nikdy pozorována přímo.

„Sopečná erupce by byla skvělá, ale je třeba vyčkat a zjistit o co jde!“ říká specialista na Venuši Dr. Sanjay Limaye z University of Wisconsin. „Aby erupce dostala mrak do takové výšky, musela by být značně silná.“ Kromě toho poloha skvrny na 50 stupni jižní zeměpisné šířky je mimo oblast známé sopečné činnosti.

Melillo dodává že skrvna nebude při další pozorování tak intenzivní jako nyní a to díky rychlé rotaci atmosféry. „Doufám že někdo bude ve čtvrtek zabíra Venuši, v době kdy bude viditelná tato část atmosféry.“

Další pozorování pomůžou zjistit původ této jasné skrvny a její vývoj s postupným vířením atmosféry.


Komentář: Sopečné erupce? Někteří vědí co se skutečně děje...


Vojenské tajemství: blížící se vesmírné kamení zůstane utajné

Vědci již 15 let čerpají informace o přirozených ohnivých koulích v zemské atmosféře z tajných amerických satelitů – tomu je ale konec.

SPACE.com se dozvědělo o nedávném rozhodnutí americké armády, podle kterého se nyní přímo nařizuje, že porozorování uskutečněná tajnými vládními vesmírnými plavidly, o blížících se bolidech a ohnivých koulích, zůstanou tajné a nebudou zveřejněny.

Hlavní poslání satelitů zahrnuje odhalování testování jaderných zbraní, a klasifikace asteroidů a menších meteoroidů v atmosféře, je pro vědce zlatý důl vedlejších dat.

Výsledek: kameny z vesmíru které vybuchnou v atmosféře jsou nyní tajné.

„Nemůžeme pochopit proč došlo k této náhlé změně,“ řekl jeden vědec, který se pohybuje v této oblasti. „Je to nešťastné, protože existovala skvělá syntéza ... velmi dobré uspořádání spolupráce. Systémy byly využívány k dvojímu účelu, velký kus vědy byl udělán tam, kde by neexistovala jiná alternativa. Je to politovánihodná změna politiky.“

Podle vědců nejenom že bude zkomplikován výzkum v oblasti nebezpečí z vesmíru, ale chápání veřejnosti někdy dramatických explozích na obloze, bude omezenější, což může vést k přehánění a strachu z neznámého.


Nic k vidění, pokračujte dál.



Souvisej
ící: Odborníci jsou zmateni podivnou skvrnou na Venuši



Žádné komentáře: