14 července 2009

Video meteoru nad Pensylvánií


Jane Holahan
Lancaster Online




Pokud jste okolo 1 hodiny ranní viděli na obloze jasný záblesk, potom vězte že se nejednalo o opožděný ohňostroj. Byl to meteor.

A docela impozantní kousek

Michael Gaines, který bydlí nedaleko Costca v ulici Hempstead, se vrátil několik hodin předtím z ncertu a záblesk viděl ze své verandy.

Protože se Gaines zajímá o astronomii tak věděl, že se nejednalo o zapomenutý ohňostroj z oslav 4. července.

„Bylo to mnohem jasnější než ohňostroj,“ řekl Gaines, který si byl vědom, že je očitým svědkem ohnivé koule pocházející z velkého meteoru. „Byly vidět zbytky, malé úlomky – něco se pohybovalo po obloze zleva doprava.“

Mike Smith z muzea North, který píše pro své noviny sloupek vesmírný Mike, řekl, že Gaines nebyl jediný kdo viděl noční představení na nebi.

„Došlo mnoho hlášení od lidí, kteří viděli co lze označit za ohnivou kouli, velký (meteor),“ řekl.

Geologové podle článku v novinách Baltimore Sun řekli, že k tomu aby těleso přilákalo podobnou pozornost, muselo mít průměr několika metrů.

Podle zpráv očitých svědků se těleso objevilo v 1.05 a letělo od jihu na sever nad středním Marylandem a jižní Pensylvánií předtím, než se vypařilo v 1.10.

Jeden muž, který tábořil při ústí řeky Susquehanna, napsal na blogu o počasí novin Baltimore Sun: „Najednou jakoby bylo venku denní světlo. ...Zhruba 60 až 90 sekund poté, co se nebe rozzářilo, jsme slyšeli několik aerodynamických třesků, které doprovázely záchvěvy země.“

Gaines spolu s dalšími lidmi z Pensylvánie a Marylandu zaznameli své pozorování na stránkách amsmeteors.org.

„Podle mě je velmi nezvyklé, aby lidé z Lancastru byli schopni vidět ohnivou kouli,“ řekl Smith. „Většinou jsou velmi malé a shoří předtím než dopadnou na zem.“

Meteory, které se stanou meteority v momentě dopadu na zem, jsou úlomky komet roptýlené po oběžné dráhy komety okolo Slunce.

Některé meteorické roje se dají předpovídat. Například Perseidy jsou každý rok v polovině srpna. Další, včetně pondělního úkazu, patří mezi překvapení.

„Velký počet hlášení uváděl že někde dopadl, ale nejsem si jistý zda bude nalezen,“ řekl Gaines. „Museli by prohledat velkou oblast aby našli něco, co bylo při dopadu pravděpodobně velké jako pěst.“


Zdroj: US: Video of Meteor shooting across Pennsylvania


Žádné komentáře: