07 prosince 2008

Superbolid



Superbolid z Colorada

SpaceWeather.com

7 prosince 2008


V noci 6 prosince v 1.06 ozářil nebe nad Coloradem úžasně jasný meteor. Astronom Chris Peterson, ve městě Guffey nedaleko Colorado Springs, událost vyfotografoval s pomocí meteorové kamery, která snímá oblohu.



Peterson řekl: „Během sedmi let co jsme v provozu, se jedná o nejjasnější ohnivou kouli jakou jsem kdy nahrál“. „Jasnost konečného výbuchu odhadují na -18, což je 100krát jasnější než Měsíc.“

Ohnivé koule s podobnou jasností patří mezi vzácné meteory, které se nazývají superbolidy. Pocházejí z malých asteroidů, které měří od několika až po 10 metrů a váží stovky tun. Seismografy zachycují superbolidy na zemi, vysílají infrazvukové vlny které se můžou šířit až na vzdálenost tisíce mil, a jsou zachyceny vojenskými satelity, které na Zemi hledají jaderné výbuchy. Mezi nedávné příklady patří ohnivá koule El Paso z roku 1997 a slovinský superbolid z roku 2007.

Ohnivá koule z minulé noci se řadí mezi menší bolidy. Nicméně i přesto šlo o nádheru, která po výbuchu pravděpodobně zasypala zem meteority. Zprávy o pozorování jsou vítány, protože by mohly pomoci při zjišťování místa dopadu.

POSLECHNĚTE SI! Radio astronom Thomas Ashcraft z Nového Mexika, který se nacházel 250 mil na jih, vyfotografoval záblesk a nahrál radiové ozvěny iontového ocasu superbolidu. Klikněte zde pro poslech.

Žádné komentáře: