21 ledna 2009

Ohnivá koule nad jižním Švédskem a východním Dánskem



Oslnivý zelenomodrý záblesk na večerním nebi následoval ohromný výbuch.


Mnoho lidí bylo v sobotu večer okolo 8.15 (místního času) na většině území Seelandu, Lolland-Falsteru, Fyenu, východního Jutlandu a Bornholmu svědky tohoto úkazu.


Stránky sydsvenskan.se hlásí, že úkaz bylo možné sledovat i v jižním a západním Švédsku.


Policejní náčelník Søren Østervig hlásí, že policejní stanice v jižním Seelandu a Lolland Falsteru byly zahlceny telefonáty vystrašených obyvatel, kteří se snažili zjistit co právě viděli.


Podivný záblesk


Čtenář stránek dr.dk/nyheder Kenneth Jensen z Horsens (z východního Jutlandu) vypráví, jak podivný záblesk z ničeho rozzářil nebe.


„Světlo bylo zpočátku stálé, poté začalo prudce blikat jako u blesku a o několik minut později se v tichosti vytratilo. Cítil jsem že jsme dnes v noci zažili velmi neobvyklou událost.“


Zvuk podobný hromobití


Další čtenář, Leif Wriedt Jørgensen z Gedseru, vylíčil jak byla velká plocha na jih na několik sekund osvětlena – asi tak 10-15 sekund. Poté viděl velmi ostré světlo které padalo k zemi.


Leif Wriedt Jørgensen dále řekl že „zvuk byl podobný hromobití a byl slyšet zhruba pět minut po světelném úkazu, což by vzhledem k rychlosti zvuku znamenalo, že vzdálenost mezi námi a světlem byla zhruba 100 km.


Operative Kommando og Sydsjællands og Lolland- Falsters Politi se domnívá, že „se pravděpodobné bavíme o meteoru“. Dozorčí z dánského meteorologického úřadu souhlasí s tímto odhadem a odmítá že by mohlo jít o meteorologický úkaz např. že by intenzivní záři způsobil blesk.



Komentář: Čtenáři z Německa a Holandska taktéž hlásí že meteorit viděli, což naznačuje že šlo o značně velký „vesmírný kámen“. Sledujte oblohu, r. 2009 mozná bude zdrcující…


Dále:

Seriál o Kometách a Katastrofách


Žádné komentáře: